Сам по себе си стресът играе положителна роля в нашия живот. Благодарение на всяка стрес-реакция, организмът ни се снабдява с повече енергия. Мозъкът бива стимулиран, сърдечният ритъм се увеличава, концентрацията и възприемчивостта се подобряват, мисълта става по-бърза, реакциите по-добри, възможностите ни по-големи. В такива моменти се чувстваме изпълнени с енергия и готови за оптимални успехи.

След като стресът има такава благотворна функция, защо се говори за болести и психически състояния породени от него?

Нашият организъм притежава естествена способност за саморегулация. При стрес-реакция се отделят стрес-хормони, след което, за да се постигне естествения баланс, тялото ни продуцира седиращи хормони. Така функционира един здрав организъм. Напрежението и отпускането следват своя естествен ритъм. При продължително напрежение без редовно разтоварване, естественият ритъм бива нарушен. Тогава говорим за дистрес (Distress). Факторите за неговата поява могат да бъдат обективни (конкуренция, икономическа криза, раздяла и др.) и субективни (неудовлетвореност, вина, негативизъм и др.). Дистресът е този, който действа отрицателно върху здравето, психиката и връзките ни с другите хора.

Каква алтернатива предлага психотерапията за превенция и борба срещу дистреса?

Автогенният тренинг е научен метод, който се практикува повече от 80 години и е доказал изключителни резултати в следните насоки:

  • отработва стреса и засилва имунната система
  • подобрява самоконтрола над емоциите и мисловните процеси
  • подобрява концентрацията, паметта, работоспособността
  • служи за бързо възстановяване и подобряване на тонуса
  • себеутвърждаване и подобряване на самочувствието
  • лечение на психосоматични заболявания

Автогенният тренинг може да бъде усвоен от всеки, включително и от деца. Най-голямото предимство е че след обучителния курс, може да се практикува самостоятелно вкъщи, на работното място, по време на почивка и т.н. Техниките са приятни и не изискват особено усилие. Благодарение на тях можем да упражняваме по-голям контрол върху живота ни и начина, по който се чувстваме. От нас зависи  в най-голяма степен, дали стресът ни действа отрицателно или ни помага да се развиваме и да имаме оптимални успехи.

Copyright © 2006-2022 psihilog психолог психотерапевт